Sådan skal din hund mærkes

Pas på din hund - vis hvor den hører hjemme

Pas på din hund - vis hvor den hører hjemme

Det er hundeejerens pligt at sørge for at hunden er korrekt mærket og registreret. Ifølge dansk lovgivning skal hundehvalpen registreres inden den er otte uger gammel. Hvalpen skal opføres i Dansk Hunderegister og hvalpen skal mærkes med ID-nummeret. Det kan ske med en tatovering eller en mikrochip. Nu er det mest normalt med en chip, men tidligere fik hunden altid en øretatovering. Der er fordele og ulemper ved begge metoder. For eksempel kan en tatovering læses af alle, men er mere smertefuld for hunden at få lavet, mens chippen er mindre smertefuld at få anbragt, men til gengæld kun kan læses med en scanner. Ved rejse indenfor EU skal hunde være mærket med en mikrochip. Det koster omkring 125 kroner at få sin hund registreret hos Dansk Hunderegister. Nogle dyrlæger tilbyder at stå for registreringen. Hundeejeren modtager en registreringsattest.

Hunden skal desuden være forsynet med et hundetegn hvorpå der står ejerens navn og adresse. Det er ikke lovpligtigt, men det er normalt en god idé også at skrive ejerens telefonnummer på hundetegnet.

Sælger du din hund eller overdrager den til en anden, så skal du huske at ændre oplysningerne i Dansk Hunderegister. Når hunden dør (forhåbentlig af alderdom) skal hunden afmeldes hos Dansk Hunderegister.  

Hvorfor skal hunden mærkes og registreres? Det er fordi, at det gør det meget nemmere at finde den ulykkelige ejer, hvis hunden uheldigvis er løbet væk eller kommet til skade. Hundeejeren har et ansvar for hunden, men er også ansvarlig for de påvirkninger og den indflydelse hunden kan have på sine omgivelser. Derfor skal hundeejeren have en lovpligtig ansvarsforsikring inden hunden bliver 16 uger.